PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot

}


Du kan let få adgang til din konto på computersystemet fra en hvilken som helst anden computer (med internet), og du kan gøre dette på to forskellige måder:


|

toc


SSH - Secure Shell


Du kan få adgang til computersystemt via en såkaldt ssh-klient. Du får så adgang til en shell hvor du på sædvanlig vis kan skrive kommandoer og åbne tekstbaserede programmer.


MAC og Linux-brugere


Åbn en terminal (kaldet Terminal eller Konsole) og skriver kommandoen (jeg antager at dit brugernavn er abc123):

ssh abc123@fys.ku.dk


Hvis du ønsker at køre programmer med grafisk brugerflade (programer som ikke kun foregår i terminalen) gennem forbindelsen (altså: programmet kører på serveren, men du ser brugerfladen, som sad du ved en studiets terminaler), så skriv i stedet:


ssh -Y abc123@fys.ku.dkFørste gang du forbinder, bliver du muligvis spurgt om du vil fortsætte. Skriv kommandoen:

yes


Dernæst bliver du bedt om at skrive din adgangskode til din fyskonto. Gør det, og afslut med Enter.


Når du vil logge ud skriver du blot kommandoen:

logout


Windows-brugere


#Download den gratis ssh-klient PuTTY (kræver ingen installation). Et alternativ til puTTY er Secure Shell Client.

#Åben PuTTY. Under "Host Name" indtaster du abc123@fys.ku.dk (hvor abc123 er dit brugernavn), og vælger "Open"

center|

#Indtast dit password og tryk Enter, og du kan nu benytte de sædvanlige kommandoer samt programmer som pine og emacs.

#Du afslutter PuTTY ved at skrive logout.


Hvis du vil køre programmer med en grafisk brugerflade skal du bruge en såkaldt X-klient.FTP - FiloverførselHvis du fx skal printe et dokument på universitetet, som du har skrevet færdig hjemme, er det ofte nemmere bare at overføre den til din fysikskontos skrivebord. Så skal du ikke til at fumle med USB-keys osv, når du skal udskrive dokumentet...


Af FTP-programmer kan Filezilla anbefales. Det er gratis, og kan hentes her og virker på Mac, Linux og Windows. Det er muligt at hente en udgave til Windows som ikke skal installeres, men blot pakkes ud af ZIP-filen. Hvis du bruger Ubuntu Linux installeres Filezilla nemmest men kommandoen:

sudo apt-get install filezilla


Det er nemt at bruge Filezilla. Første gang du bruger programmet skal du skrive følgende i bjælken øverst i programmet:

*Host: fys.ku.dk

*Username: "Dit fys-brugernavn, fx abc123"

*Password: "Det password du bruger til at logge på din fyskonto"

*Port: "Efterlad blank"


Første gang du forbinder til en ny server, vil du blive spurgt om du stoler på serveren, og om den skal tilføjes til listen over troværdige servere. Sæt et flueben i den lille firkant og tryk ok.


Når du i fremtiden har brug for at logge på kan du blot klikke på den lille pil ved siden af knappen Quickconnect.

:filezilla2.jpg

Hele programmet ser sådan ud når du er logget ind:

:filezilla1.jpg


I venstre side har du de mapper og filer som findes lokalt på din computer.


I højre side har du de mapper og filer som findes på din fyskonto. Du vil se en masse mapper og filer som du ikke plejer at se. Det er fordi Filezilla viser skjulte filer. Alle mapper og filer som som starter med et punktum er normalt skjulte.


Du kan blot trække filer eller mapper rundt som du lyster, hvad enten du bare vil flytte dem lokalt på din fyskonto, din egen computer, eller mellem din egen computer eller din fyskonto (virker selvfølgelig begge veje). Du kan også slette filer, men hvis ikke det er en fil du selv har lavet eller overført, så lad være med at slette den, hvis ikke du er helt sikker på om det er i orden.

Tags: it.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI