PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot

//arxiv.org|arXiv logo


arXiv er en e-print-server der kan tilgås via internetadreseen arxiv.org. Når forskere har færdigjort en artikel og indsendt den til et anerkendt tidsskrift, kan de lægge en kopi op på the arXiv, mens de venter på at tidsskriftet bedømmer og forhåbentlig godkender artiklen. På den måde er arXiv opdateret med den nyeste forskning, og så er artiklerne er ovenikøbet frit tilgængelige.


Indenfor fysik, kvanteoptik, højenergifysik, faststoffysik, matematik og datalogi er det almindeligt at man lægger preprints af sine artikler op på arXiv. Indtil videre indeholder arXiv ca. en halv million artikler, som alle frit kan søge i og downloade.


Hvis du ikke har adgang til tidsskrifter som f.eks. Physical Review, European Journal of Physics og Science kan du også ofte finde et preprint af artiklen på arXiv. Nature kræver dog at man ikke lægger "deres" artikler på the arXiv, så hvis du mangler artikler fra dette high-impact tidsskrift, må du i stedet forsøge at få adgang via det Kongelige Bibliotek eller ved at køre din internet-trafik gennem serverne på NBI.


Peer review


//en.wikipedia.org/wiki/Grigori_Perelman|frame|Grigori Perelman


Selvom artikler på arXiv ikke bliver peer reviewet (bedømt af andre forskere inden for samme felt), skal alle artikler godkendes af en moderator.


Fra januar 2004 er der også et endorsement-system, hvor anerkendte arXiv forfattere kan godkende nye forfatteres artikler.


Selvom arXiv ikke er peer reviewt, er enkelte tilfredse med kun at udgive på the arXiv. Som et eksempel kan nævnes den russiske matematiker Grisha Perelmans bevis for Thurstons geometriseringsformodning (og dermed også Poincarés formodning), som kun er udgivet via tre preprints på arXiv.


Du kan læse mere om Perelman og hans historie - som gik verden rundt - på Wikipedia.org.


snarxiv.org


Med data fra the arXiv, har nogle vittige hoveder bygget snarxiv.org. Her er et billede fra forsiden:


//snarxiv.org|snarxiv.org


Hvis du ikke har gættet det endnu, så indeholder snarxiv.org computergenerede artikler indenfor højenergifysik.


Ikke overbevist om at revolutionen står for døren og computere snart vil overtage al forskning? Så besøg også gerne arxiv vs. snarxiv. Her får du præsenteret to titler på mulige videnskabelige artikler. Den ene er en rigtig artikel taget fra arXiv, mens den anden titel stammer fra snarxiv. Så kan du teste, hvor god du selv er til at se forskel...


vixra.org


Som nævnt er det ikke alle der kan lægge preprints op på arXiv. Enkelte er endda blevet forment adgang efter at de har lagt useriøse artiklere op. Men så er det heldigt, at man har vixra.org (arxiv stavet baglæns). Vixra er et privat initiativ, og der er stort set ingen begrænsninger på hvem, og hvad der kan lægges op. Så er du til artikler om kold fusion eller hvordan De Broglie bølger påvirker bevidstheden, giver vixra dig muligheden for flere timers fordybelse...


Links


* arXiv on Wikipedia.org

* The arXiv endorsement system

* viXra on Wikipedia.org

Tags: tidsskrift.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI