PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot

Hvad er en "Window Manager"


Hvis man ikke ved hvad det er kan det godt være lidt svært at forklare hvad en window manager er med ord. Men hvis jeg fortæller dig at KDE (den som du kører som standard) ser sådan her ud:


center|kde_workspace.gif


mens fluxbox ser sådan her ud:


center|fluxbox.gif


og fvwm95 ser sådan her ud:


center|fvwm95.gif


...osv, har du nok en god ide om hvad en windows-manager er. Det er nemlig hele den grafiske brugerflade, der ligger oven på et linux-system, og hvis opgave det er at styre alle grafiske programmer.


Hvorfor vil jeg skifte?


Kort sagt: Fordi alle windows-managers er forskellige, og dermed har forskellige fordele og ulemper.


Som standard kører man KDE, der ofte er kendt som den mest advancerede, komplette og ikke mindst brugervenlige windows-manager der findes. Det betyder imidlertid at KDE fylder meget, og er meget langsom til at starte op. Det er for mange den primære grund til at skifte over til noget andet - andre mener bare den er grim.


Hvad kan jeg skifte til?


Der findes et hav af forskellige windows-managers - hvor en ukomplet liste kan findes på Wikipedia. HCØ har imidlertid kun installeret KDE og Gnome som standard.


PSI har dog installeret nogle ekstra, der modsat KDE og Gnome, ikke prøver at være advancerede eller specielt brugervenlige - men derimod meget hurtige. I øjeblikket har vi installeret følgende.


* fluxbox

* openbox

* fvwm95


Hvordan gør jeg?


Hvis du ikke allere har (og det har du sandsynligvis ikke) en .xsession-fil skal du oprette en med kommandoen


:$ touch ~/.xsession


Det er meningen at denne fil skal køres automatisk hver gang du logger ind, hvilket betyder du skal huske at give den eksekveringsrettigheder, du kan læse mere om rettigheder her.


:$ chmod +x ~/.xsession


Hvorefter du bare lægger en kommando i den der fortæller at den skal starte en anden windows-manager:


:$ echo "exec /cdisk/06/psi/software/bin/fluxbox" > ~/.xsession


Jeg har her valgt fluxbox, som dog frit kan substitueres med openbox eller fvwm95.


Nu skal du bare logge ud, trykke på session nede i højre hjøre, og vælge Default System Session.


Hvordan skifter jeg tilbage til KDE?


Du kan skifte tilbage til KDE ganske let ved at fjerne din .xsession-fil med


:$ rm ~/.xsession


Hvis du bare vil åbne op i KDE en enkelt gang eller to, kan du blot trykke på session nede i højre hjørne af din login-skærm og vælge KDE.

Tags: it.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI