PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot

Denne artikel henvender sig til dig hvis:


*Du er linuxbruger

*Du er træt af at skulle skrive din kode hver gang du vil logge ind på fysikOpsætning


Valg af kryptering


Inden du går igang skal du vælge hvilken kryptering du vil bruge. Du kan vælge mellem RSA og DSA. De har sikkert begge fordele og ulemper, men da jeg ikke kender noget til DSA bruger jeg selv RSA - skulle du imidlertid (måske er den hurtigere? - who knows?) have lyst til at bruge DSA, kan det mere eller mindre gøres ved at erstatte alle forekomster af RSA med DSA i artiklen.


6 hurtige linjer


start med at generere din nøgler, ved at skrive følgende på din hjemmecomputer.


$ ssh-keygen -t rsa


Den vil nu spørge om hvor nøglerne skal ligge, samt en pasephrase, men da vi hverken er ude på at lave underlige ting, eller erstatte et password med et andet trykker du dig bare fordi og lader alle "felter" være tomme.


Den burde nu spytte noget i retningen af det her ud:


f2/57/c4/67/b5/b2/3f/32/2f/87/c5/bd/b5/17/35/4d bruger@localhost


Du har nu genereret dig to nøgler du kan bruge til at logge ind på fysik med - en privat (~/.ssh/id_rsa) og en offentlig (~/.ssh/id_rsa.pub).

Den private nøgle skal du passe på, og sørge for ingen andre kan få fat i. Derimod sker der ikke noget hvis andre får fat i den offentlige nøgle, hvilket er heldigt fordi den skal lægges op på fysiks system.


Hvordan du får den op på din fysikkonto er ligemeget, men det gøres normalt lettest via scp.


$ cd ~/.ssh

$ scp id_rsa.pub bruger@fys.ku.dk:


Her efter SSH'er du dig, som normalt, ind på fysik, opretter mappen ~/.ssh (hvis den da ikke allerede findes), og tilføjes den uploadede nøgle til filen ~/.ssh/authorized_keys.

Helt konkret kører du:


$ ssh bruger@fys.ku.dk


og når du har logged ind


$ mkdir -p ~/.ssh

$ cat id_rsa.pub >> .ssh/authorized_keys


Og så er du klar!

Prøv at logud nu, og se hvis du skal bruge password for at logge ind igen.


NB! Selv om det virker - så læs også afsnittet oprydning.

Hvis det ikke virker, prøv at køre det hele igennem igen.

Hvis det stadig ikke virker send redaktionen en mail.


Oprydning


Selv om du nu kan logge ind på fysik, så bør du lige ryde op efter dig. Det består bare i at køre følgende linje - som du selv må overveje hvad gør. Men bare kør den.


$ cd && chmod 700 .ssh && chmod 600 .ssh/authorized_keys && rm id_rsa.pub

Tags: it.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI