PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot

}


Matlab er et beregnings- og databehandlingsprogram der baserer sig på matrice-manipulationer. Matlab har sit eget programmeringssprog, som er bredt anvendt i industrien. Det benyttes også af programmer som Labview og ComSol.


Introduktion


Du kan finde en introduktion til Matlab fra Boston University, eller du kan benytte The Mathworks officielle guide.


Hvis du står med et problem, som du tror at mange andre også har stået med, så prøv at se Matlab FAQ (Frequently-Asked-Questions).


For at starte Matlab på en af fysiks computere, kan man trykke Alt + F2 eller starte en terminal og skrive matlab -desktop. Det burde virke på de computere som kører Linux, og hvis koden skrives i terminalen er det meget muligt at den også virker på MAC (vær dog opmærksom på at et program startet fra en terminal lukkes, hvis terminalen lukkes!!).


Men man kan jo også altid prøve at finde Matlab i K-menuen (svarer til startmenuen på fysiks Linux-computere), eller i dokken på MAC-computerne.


Vejledning i Instalation af Matlab på Windows


Det er rimeligt simpelt. Hent det fra Softwarebiblioteket på KUnet eller Mathworks hjemmeside og installer det. Opret dig som Matlabbruger før eller under installationen.


Hvis du henter fra KUnet, skal du også hente et lille program til at samle de fire filer som du henter. Når du har samlet de fire filer, har du et .ISO-image - det kan groft sagt samme som en .ZIP-fil (altså én fil som indeholder flere filer. Du kender måske mappeikonet med en lynlås på i Windows? Selvom det ligner en mappe, er det teknisk set én fil, som indeholder flere filer), og indholdet (som du skal bruge til at installere Matlab fra) kan tilgås ved enten at "mounte" .ISO-filen i et program som kan Daemontools, eller ved at pakke indholdet ud til en mappe, med et program som 7zip eller WinRAR.


Hvis du henter installationsfilerne fra Mathworks hjemmeside, skal du formegentligt bare pakke filerne ud, ikke til at samle dem først. Under alle omstændigheder: mindre omsonst installation.


For at hente installationsfilerne fra Mathworks hjemmeside, skal du først registrere dig med licensnøgle hos dem. Når du registrerer dig skal du bruge den licensnøgle (eller akiveringsnøgle) fra Softwarebiblioteket, som hedder License: ###### TAH STUDENT.


Installationen er nemmest hvis du erforbundet til internettet under hele installationsprocessen.


Vejledning i Instalation af Matlab R2010b på Ubuntu Linux 10.04


Sørg for at være forbundet til internettet under hele instalationen.


Hent Matlab-licensnøglen fra KUnet (under softwarebibliotek), og Matlab fra The Mathworks hjemmeside


*Log ind på [1]

*I bunden af siden er der en drop-down menu, hvor du vælger Softwarebibliotek. Derinde kan du hente Matlab (hedder The Mathworks - Matlab & Simulink + toolboxes).

:KUNET_1.jpg

*Gå til The Mathworks hjemmeside. Log ind (hvis ikke du har et account skal du oprette et. Mener du skal bruge din licensnøgle fra KUnet når du registrerer dig).

Husk at bruge den rigtige licensnøgle, hvis der er to i tekstfilen fra punkt.ku.dk. Den rigtige hedder License: ###### TAH STUDENT.

*Når du har oprettet dig og logget ind kan du hente Matlab. Der er et banner som linker på forsiden. Klik på det. Klik på Download i menuen i højre side af skærmen.

:mathworks1.jpg

*Nu skal du vælge den rigtige udgave af Matlab: Vælg den som der står Current Release ud for. Hvis du er i tvivl om du skal vælge Linux (32-bit) eller Linux (64-bit), så vælg Linux (32-bit), som denne guide er baseret på, og som vil være den udgave som er relevant for de fleste.


Installationsprocessen


Hvis du downloadede Matlab med Java-appletten, så har du mulighed for at starte Matlab-installationen med det samme. Det gør denne guide ikke.

Hvis du ikke downloade Matlabfilerne med Java-appletten, så har du downloadet en masse enkeltstående arkiver, og du vil blive præsenteret for en installationsvejledning i processen. Uden at have prøvet den type installation i R2010b-udgaven af Matlab, virker det dog som om den minder meget om R2010a udgaven (udgaven som er ½ år ældre end R2010b). Se derfor evt. også guiden til R2010a herunder, og brug det fra begge to, som lader til at passe bedst. (netop installationsprocessen er blevet ændret fra R2010a til R2010b).


*Åbn en terminal og stil dig i den mappe som du downloadede filerne til. Hvis du ikke ved hvad stien er på den mappe som du har downloadet filerne til, så åbn mappen i din filbrowser som sædvanelig, og tryk Ctrl + L. Så kan du se stien på mappen. Det kan fx være den hedder /home/mitnavn/Downloads/Malab_R2010b_Linux_32bit. I det tilfælde skal du skrive følgende i terminalen:

:

cd '/home/mitnavn/Downloads/Malab_R2010b_Linux_32bit'


*Du skal nu aktivere installationsprogrammet. Det gøres med følgende kommando:

:

sudo sh ./install &

Bemærk! Du må ikke lukke terminalen før installationen er afsluttet, da det ville afslutte instalationsprogrammet!

*Du vil nu se at filerne udpakkes i terminalen. Når de er udpakket vil der åbne et vindue som guider dig gennem resten af installationen.

*I installationsvinduet vælger du Install using the Internet. Herfra er det meste rimeligt lige til, og jeg vil derfor ikke beskrive hvert eneste skærmbillede.

*Bare installer Matlab på den placering der foreslås som standart (/usr/local/MATLAB/R2010b). BEMÆRK: Under installationen kan du vælge at "customize" din installation. Vælg dette; hvis ikke alle pakker er markeret som at de skal installeres, vælges dette til (det burde de være som standart). Du har også muligheden for at installere Symbolic Links - Dette skal du vælge til!

*Under installationen skal du også bruge dit Mathworks-accoount. Det er muligt at oprette det under installationen, hvis ikke du har et. Du skal bl.a. bruge din licensnøgle/activation key når du opretter den. Husk at bruge den rigtige licensnøgle, hvis der er to i tekstfilen fra punkt.ku.dk. Den rigtige hedder License: ###### TAH STUDENT.

*Når installationen er færdig vil Matlab have dig til at aktivere programmet. Vent med det. Du får ikke noget ud af at aktivere det, da installationen er i superbruger-mode, og du vil til daglig ikke starte Matlab som superbruger (altså, hvis du aktiverer nu, aktiere du for en anden bruger end den du vil bruge til daglig). Du kan nu lukke Terminalen.

*Du skal nu aktivere Matlab udan at være i superbruger-mode (vigtit at du starter en ny terminal til dette, hvis du ikke lukkede den forrige). Stil terminalen i mappen bin i Matlabs installationsmappe. Hvis du brugte den foreslået installationssti, er kommandoen:

:

cd /usr/local/MATLAB/R2010b/bin

Her starter du akiveringsprogrammet med kommandoen:

:

./activate_matlab.sh

Selve aktiveringen er ret nem, og ikke beskrevet yderligere.


*Tjek nu om Matlab optræder i Appliations-menuen ("startmenuen"). Hvis ikke skal du oprette en genvej til Matlab. Det gør du ved i Terminalen at skrive kommandoerne:

:

sudo wget http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/21/Matlab_Logo.png -O /usr/share/icons/matlab.png

sudo wget 'https://help.ubuntu.com/community/MATLAB?action

AttachFile&do

get&target=matlab-r2010b.desktop' -O /usr/share/applications/matlab.desktop

*Der skulle nu være oprettet en genvej til Matlab i din Applications-menu under Programming.

Prøv om din nye genvej virker. Hvis den virker, så drop resten af guiden. Hvis ikke, så læs videre. Virker den, kan du også trække genvejen ud på skrivebordet, hvis du også ønsker en genvej derfra.


*Start nu Matlab med genvejen og aktiver programmet.


*Hvis du også vil have mulighed for nemt at starte matlab fra Terminalen eller Alt+F2-menuen, så kan du lave en genvej (et link) til den fil som din Applications-menu genvej peger på, og lægge denne genvej i /usr/bin. Kald den fx matlab (tjek lige at der ikke i forvejen ligger noget af samme navn som du vælger). Når du så skriver matlab i terminalen eller Alt+F2-menuen, så vil denne genvej blive aktiveret.


Hvis det driller, så se den officielle installationsvejledning.

Hvis det driller, og du tilfældigvis bruger Ubuntu Linux, så se om ikke denne artikel kan hjælpe dig (tjek lige at Matlabversionen passer - installationsprocessen er blevet ændret en hel del fra Matlab R2010a til R2010b).


Go' Matlab'ing :)


Afinstallation af Matlab på Ubuntu Linux 10.04


Afinstallationen er simpel: Man lukker Matlab, stopper licens-manageren og sletter alle filerne. Hvis de stier som er blevet foreslået i guiden til installation af R2010b-versionen er brugt, skulle følgende koder klare ærterne:

:

sudo rm -rf '/usr/local/MATLAB'

sudo rm '/usr/share/icons/matlab.png'

sudo rm '/usr/share/applications/matlab.desktop'

Hvis du har oprettet nogen genveje på skrivebordet eller flyttet Matlab-genvejen til et andet sted i Applications-menuen, må du selv finde ud af hvordan du fjerner dem :)

Tags: it, matlab, programmering.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI