PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot

}


Maple er et CAS (Computer Alebra System)-program - altså en fancy lommeregner.


Maple indgår som en del af pensum i kurserne MatIntro og Lineær algebra, som er obligatoriske for alle fysikstuderende. Senere på studiet er det dog ofte en TI'89'er som bruges til de fleste Maple-agtige opgaver, og så Gnuplot, Matlab, Python eller andet til at lave grafer.


Der er god starthjælp til Maple i programmets hjælpefunktion, og Maplesoft, firmaet bag Maple, har også noget introducerende læringsmateriale på deres hjemmeside, bl.a. instuktionsvideoer.


Hvis man insisterer på noget som er dansk, kan man finde nogle introdutionsfiler her. De downloades som ZIP-filer, pakkes ud, og åbnes med Maple.


Hvis du skal starte Maple på fysiks computere, burde det kunne gøres ved at trykke på Alt+F2, og skrive xmaple i boksen som kommer frem. Aktiver kommandoen med et tryk på Enter-knappen.


Hvis du sidder ved en langsom computer, kan det være en fordel at køre Maple med det gamle interface. Det gøres ved at starte Maple med kommandoen maple -cw i stedet for xmaple. Man kan så ikke skrive matematik-formateret kommandoer i Maple, men resultaterne er stadig formateret som rigtigt (-agtig) matematik (altså, man skriver fx int(x^2 + 1,x=0..1) i stedet for . Resultatet vil dog i begge tilfælde ligne )


Endelig kan du også køre Maple i terminalen. Giv blot kommandoen maple, og så er du i gang. Du kan overraskende mange ting fra terminalen, endda plotte - alt grafik er dog sammensat af tal, bogstaver og mellemrum - men det er en meget hurtig måde at starte Maple på, hvis du bare skal lave nogle simple udregninger. Bemærk dog at du skal skrive et ; som sidste tegn i hver kommando (du kan også skrive et : i stedet, men så bliver din indtastnings resultat ikke vist - det kan dog være meget dejligt hvis det du skriver, fx er with(plots):. Her ville kolonnet sørge for, at du ikke får vist den lange liste af muligheder som plots-pakken indeholder, og dermed et mere overskueligt arbejdsområde).


Som fysikstuderende har du mulighed for at downloade Maple, og installere det på din egen computer. Du kan downloade det fra Softwarebiblioteket, som du finer i drop-down menuen Studielinks på KUnet.


Hvis du allerede er logget ind på KUnet, kan du tilgå Softwarebiblioteket gennem dette direkte link: [1]


Desuden skal det nævnes, at det er en god idé at installere Matlab før Maple, da Maple så under installationen selv vil tilbyde at installere en udvidelse i Matlab, så man kan bruge Maple "inde fra Matlab af".


Hvis du ikke lige fik gjort det i den rækkefølge, så kan du også finde en udvidelse her


TIP1: Maple har en autocomplete-funktion, som kan kan gætte hvilken kode du er ved at skrive. Maple viser gættet i en lille tekstboks under koden. For at få Maple til at skrive resten af den kode, som den foreslår, kan tastegenvejen Alt + Shift + Space bruges (kun testet på Linux - genvejen kan være en anden på andre styresystemer, men hvis det ikke virker, så prøv forskellige kombinationer af Alt, Shift, Ctrl, Space og Enter... eller google det.).


TIP2: Hvis du bruger Ubuntu Linux, og du ikke kan starte Maple fra terminalen, skal du lige lave nogle genveje til de rigtige filer, et sted hvor Linux kigger efter dem.

Tryk Alt + F2 og skriv gksu nautilus. Det starter en filbrowser i superbrugermode. Lav derefter en genvej (kaldet et link) i mappen /usr/bin til filen xmaple (starter Maple normalt) og til maple (tillader at køre Maple fra terminalen, hvis genvejen aktivers derfra). Begge ligger i mappen bin i Maples installationsmappe.


Idéen er, at genveje (links) i mappen /usr/bin aktivers når deres filnavne gives som kommandoer. Du skal derfor omdøbe filnavne Link to xmaple og Link to maple til blot at hedde xmaple og maple, når du har flyttet dem til /usr/bin. Men tjek først at der ikke er noget i mappen som har samme navne. Er det tilfældet, må du kalde dine links noget andet (og dermed bliver de kommandoer som aktiverer dem også anderledes).

Tags: computer, it, matematik.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI