PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot

}


|

toc


Linux er (groft sagt) et styresystem til computere på linje med Microsoft Windows og Apple's Mac OS X. Det er resultatet af en kollektiv indsats fra tusindvis af udviklere, hvoraf de mest kendte er finnen Linus Torvalds, GNU-projektet og KDE-projektet.

Linux findes i en række forskellige udgaver, og på Niels Bohr Institutet benyttes udgaven Red Hat Enterprise Linux.


Du kender sikkert allerede til andre styresystemer som f.eks. Windows eller Mac OS. Linux har mange ligheder med disse styresystemer, men også en række markante forskelle. Denne korte introduktion har til formål at lære dig om disse forkelle så du kan mestre de mest grundlæggende funktioner som at printe, sende mails, redigere dokumenter og billeder eller organisere dine filer.


Vejledning på dansk

Carsten Skovmand fra NBI har lavet en ganske gennemført vejledning til unix/linux


KDE


Det første syn der møder dig når du logger ind på fys-systemet er en grafisk brugerflade der hedder KDE. Du kan starte programmer ved at vælge dem i startmenuen der kommer når du klikker på ikonet i nederste venstre hjørne (typisk et "K" eller en "Red Hat"). Læs mere i KDE-introen.


Shell


Når du bruger fys-systemet vil du på et eller andet tidspunkt støde ind i ordet Shell. En "shell" (evt. dansk "skal") er en tekstbaseret brugerflade til systemet. Du åbner en shell ved at trykke på skærmikonet i nederste venstre hjørne af skærmen:


center|


Igennem en shell er det muligt at kommunikere meget direkte med computeren. Ved at skrive forskellige kommandoer kan du åbne programmer, printe, slette filer etc.


Det kan måske syntes nærmest antikt at benytte sig af tekstbaserede kommandoer, i en tid hvor peg-og-klik programmer er utroligt udbredte. Men som du nok senere vil opdage, åbner netop den tekstbaserede kommunikation mulighed for en stor fleksibilitet, der ellers ikke ville være mulig med peg-og-klik programmer. SSLUG har lavet en dansk introduktion til Linux shells (Fys-systemet bruger som standard tcsh.)


Filsystemet


Som det er kendt fra andre styresystemer er filer og kataloger også i Linux organiseret i et træ. Under kørsel af en shell vil der altid være udpeget et aktivt katalog, kaldet arbejdskataloget. Når du åbner en shell er arbejdskatalogt automatisk sat til dit hjemmekatalog, dvs. det katalog, der indeholder dine egne filer.


Du kan ved hjælp af forskellige kommandoer navigere rundt i filsystemet:;pwd

:returner arbejdsbibliotekets navn

;ls

:lister alle filer og underkataloger i arbejdskataloget

;ls -l

:lister filer og underbiblioteker i arbejdskataloget med flere oplysninger

;ls -a

:lister også skjulte filer, det vil i linux sige filer hvis navn begynder med et punktum

;cd ~

:ændrer arbejdskataloget til dit hjemmekatalog

;cd underkatalog

:åbner et underkatalog med navnet underkatalog

;cd ..

:bevæger dig til kataloget lige over dit aktive katalog

;cd ~brugernavn

:ændrer arbejdskataloget til en anden brugers hjemmekatalog


Endvidere findes der nogle simple kommandoer til at oprette underkataloger og flytte filer mellem kataloger:


;mkdir katalognavn

:opretter et underkatalog til arbejskataloget med navnet katalognavn

;rmdir katalognavn

:sletter et underkatalog med navnet katalognavn

;mv filnavn katalognavn

:flytter filen filnavn fra arbejdskataloget til kataloget med navnet katalognavn

;mv filnavn nyt_filnavn

:omdøber filen. Kan selvfølgelig kombineres, så der både flyttes til nyt katalog og nyt navn

;rm filnavn

:sletter filen filnavn fra dit arbejdskatalog


En større oversigt over Linuxkommandoer er tilgængelig her.

Tags: it.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI