PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot


For at undersøge denne hypotese anvendes Jens Martin Mars Chamber (JMMC). Fire friskkløvede prøver olivin forberedes i kammerets handskeboks i en inaktiv atmosfære og sættes ind i reaktionskammeret i to uger. Når eksperimentet er fuldendt analyseres to prøver i Atomic Force Microscopy (AFM) og de to andre i X-ray Photoelectron Spectroscopy (XPS).


I AFM ses nogle få af olivin-krystallerne at være helt flade hvorimod der på de fleste andre krystaller ses nogle op til 6 nm høje strukturer. I XPS blev der ikke fundet nogen bemærkelsesværdig forskel på de to prøver.


Det diskuteres hvordan krystallerne kan være roteret under transport og/eller skjult for UV-strålerne. Desuden mangler der er en referenceprøve for at afgøre om der er sket en reaktion eller ej.


Hvis olivin-krystallerne var helt flade som nykløvede, tyder resultaterne på at intens UV-stråling godt kan danne strukturer på flade områder af mineralet olivin. For at afgøre dette, bør eksperimentet udføres igen hvor olivinen i stedet placeres på carbon tape for at undgå at prøverne til XPS bliver rystet.


Bemærk: I den uploadede udgave er billedekvaliteten reduceret væsentligt!

Titel Is the color of Mars due to UV radiation?
Emne Astronomi
Forfattere Silas Boye Nissen
Vejleder Asmus Koefoed og Morten Bo Madsen
År 2012
Karakter 12
Kort Resume Dette bachelorprojekt undersøger en hypotese der kan være med til at forklare Mars’ røde farve. Hypotesen i dette bachelorprojekt er at npOx dannes på Mars af den intense UV-stråling som får mineralet olivin til at oxidere til rødlige mineraler så som f.eks. hæmatit og/eller goetit.
Kommentarer Man er til enhver tid velkommen til at kontakte mig med spørgsmål eller kommentarer af enhver art. Kontaktoplysninger kan ses på forsiden af bachelorprojektet.
Projekt

Oversigt over andre Projekter

Tags: projekter, bachelorprojekt, astronomi.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI