PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot


KDE er en grafisk brugerflade der kan køre på Linux (m.fl.). Den er umiddelbart nogenlunde intuitiv at gå til, men tricksene på denne side kan spare tid og bøvl. Der er også en hjælp-funktion (af noget svingende kvalitet) ved at trykke F1. Som al god linux-software har KDE ca. 640.000 indstillinger der kan ændres i KDEs kontrolcenter: Startmenu -> Settings (under "Actions") -> Control Center.


Grundlæggende brug


Bjælken i bunden hedder panelet eller "the kicker". Menuen yderst til venstre indeholder en del programmer. Filer og programmer ude på skrivebordet kan åbnes ved at dobbeltklikke på dem, højreklik viser flere muligheder. Du kan tilgå dine filer ved at klikke på hus-ikonet øverst til venstre, så bliver dit hjemmebibliotek åbnet i Konqueror.


Filhåndtering


KDEs standardprogram til at kopiere og slette filer mm. hedder Konqueror. (Det er det der starter når du klikker på hus-ikonet). Det kan en mængde smarte ting der står på den side.


Panelet


Ved at højreklikke på panelet kan du tilføje eller fjerne knapper: Hvis du bruger visse programmer meget ofte kan du tilføje knapper der starter dem med "Add Application to panel". Specialknapper findes under "Add Applet to panel", her skal især nævnes "Show Desktop" og "Quick file browser" der er meget praktiske.


Virtuelle skriveborde


KDE giver dig mulighed for at have flere "virtuelle" skriveborde du kan hoppe rundt mellem. Den nemmeste måde at sætte det op på er ved at tilføje appletten "Desktop preview and pager" til dit panel, se ovenfor. Højreklik på den for at indstille antallet af desktops. Genvejstaster til at hoppe mellem skrivebordene kan sættes op i kontrolcenteret (Regional & Accessibility -> Keyboard shortcuts).


Ved brand


Hvis et program går i stå, og du gerne vil af med det kan det slås ihjel ved at trykke ctrl+alt+esc og klikke på det med dødningehovedet. (Tryk esc hvis du ikke er morderisk alligevel). Hvis noget går galt, og det er helt umuligt at logge ud kan du genstarte KDE ved at trykke ctrl+alt+backspace. (Backspace er sletteknappen over "enter").


Alt+f2


Tryk alt+f2. Du får nu en dialogboks op hvor du kan indtaste Netgenveje, filnavne, web-adresser og kommandoer. Det er tit det hurtigste hvis du lige skal google på "Benny Lautrup" (gg: benny lautrup), åbne psi.nbi.dk, læse filen kvant/opg2.pdf eller starte The Gimp.


Netgenveje


Netgenveje (web shortcuts) er menneskehedens største opfindelse siden varm suppe. De er så seje at de har fået deres egen side. Chuck Norris bruger netgenveje.


Let adgang til andre servere


Når du åbner og gemmer filer med KDE-programmer som f.eks. konqueror, kate, kword eller kpdf (spot mønsteret!) er det også muligt at angive filer der ligger på andre servere. Prøv f.eks. at starte kedit og åbne http://cafeen.org/robots.txt . Det er praktisk at bruge hvis du har en ftp- eller ssh-konto på f.eks. et webhotel - så kan du ændre i siderne og gemme dem direkte. En liste over understøttede protokoller kan ses vha. kommandoen kinfocenter (klik på "protocols").

Tags: it.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI