PSI.NBI.DK Grupper+

PSI.NBI.DK

PSI er skrevet af fysikstuderende til fysikstuderende. Målet er at gøre hverdagen lettere–både fagligt og socialt.

Admins

Arvid
Kim
Schou
Et
Boeje
Fiana
Amaliec
Fitfot

}


Du kan printe på mindst fire forskellige måder fra fysiks computere, eller du kan printe fra din bærebare:

toc


(Måske vil du hellere printe grafik ud eller du kan ikke printe).


"Automagisk" via CUPS


De fleste af de installerede programmer finder selv en liste over printere du kan bruge. Det sker via "Common Unix Printing System" alias CUPS.


Tjek evt. i printdialogen at systemet er sat op til at bruge CUPS, serveren skal hedde:


http://cups.nbi.dk:631Via kprinter


Nogle programmer kan ikke finde ud af CUPS. De laver bare en postscript-fil og beder så dig om navnet på et program der kan sende den videre til en passende printer. Skriv kprinter i det tomme felt (måske står der lpr e.l.), så får du den sædvanlige liste over printere frem.


Via lpr


Du kan også printe via lpr, som er et andet program til at sende filer til printere:


#Åben det program du vil printe fra gennem en shell eller via hovedmenuen, som åbnes ved at klikke på K-ikonet i nederste venstre hjørne.

#Vælg Files og Print.

#I den dialogboks der dukker op indtaster du kommandoen:

;lpr -Pprinternavn

:Udskriver dit dokument. Du finder en oversigt over printerne på HCØ og NBI under printerstatus.

;lpr -Pprinternavnd

:Printer dit dokument i duplex (tosidet).


Eksempel:

|center


Via en shell


1. Konverter dit dokument til formatet postscript. Du kan benytte en række standard- programmer til at konvertere de mest almindelige filformater.

;pdf2ps dokument.pdf

:Opretter udfra filen dokument.pdf en postscript-fil kaldet dokument.ps.

2. Udskriv din fil med kommandoen

;lpr -Pprinternavn dokument.ps

:Udskriver postscript-filen dokument.ps på en printer med navnet printernavn

;lpr -Pprinternavnd dokument.ps

:Udskriver dit dokument i duplex (tosidet)


Tjek om printeren virker


Hvis du sender dokumenter til et rum hvor du ikke er, eller du sender et stort dokument til printeren, så tjek først om printeren virker, har farve i patronerne osv. Det gøres nemt ved at åbne en browser og skrive fx pd311 i adresselinjen, og trykke Enter. Så vil du få vist en statusside for printeren pd311. Du kan også se printerens indstillinger, fx om den er sat til duplex (udskriver på begge sider af papiret), simplex (udskriver kun på den ene side af papiret), IP-adressen osv.Fra din bærebare computer


Bruger du Linux eller Mac kan du benytte dig af et script til at printe PDF-filer på HCØ's printere.


Fra en Linux eller Mac computer


#Download dette script, og læg det i en mappe, hvor det ikke "ligger og roder". Der er desuden ikke nogle af mappenavnene (altså hverken den mappe som filen ligger i, eller de mapper som dén mappe ligger i, osv.) som må have mellemrum.

#Åbn scriptet med din teksteditor (hvis du ikke kan åbne den umiddelbart, så åbn teksteditoren og åbn scriptet fra teksteditorens "Åbn"-menu.

#Du skal nu ændre brugernavnet "abc123" i abc123@fys.ku.dk til dit eget brugernavn, gemme scriptet, og lukke det igen.

#Åbn en terminal og cd dig ind i scriptets mappe (hvis du ikke ved hvad der menes med at cd'e til en mappe, så se her.

#Når du står i mappen, skriver du kommandoen: chmod a+x fysprint.sh

#Du skal nu redigere i en skjult fil (en fil hvis navn starter med punktum) – filen hedder .bash_rc på Linux og .bash_profile på Mac. I begge tilfælde ligger filen i din brugers hjemmemappe. Åbn den fra din editor af, hvor du manuelt skriver navnet i filnavns-feltet. Hvis ikke den findes, laver du bare en ny fil, og gemmer den med det navn som filen bør have på din Linux/Mac installation.

#Du skal nu tilføje følgende linje til filen: alias fprint='sti til dit script' hvor du i indsætter den fulde sti til dit script.

#Gem og luk derefter filen.

#Når du har genstartet skulle du derefter være i stand til at printe pdf-filer vha. terminalen. Det kan godt tænkes at pdf-filen ikke må indeholde mellemrum i filnavnet.


Scriptet bruges sådan her:

#Naviger til den mappe hvor pdf-filen ligger.

#Skriv: fprint minPdfFil.pdf pd314 Kommandoen fprint kalder scriptet, som bruges til at printe, minPdfFil.pdf er navnet på pdf-filen som skal printes, og pd314 er navnet på printeren, og kan også være fx pd315 eller pdf200.


Når scriptet er blevet aktiveret, vil du blive bedt om at logge ind på din fysik-konto. Bemærk at du ikke kan se at du taster, når du skriver et password i en terminal... men du skriver altså alligevel.


Hvs du bliver træt af skrive dit password, kan du få din computer til at huske dit password, se fx denne guide.


Tags: it.

Kontakt

PSI.NBI.dk hostes af Niels Bohr Institutet på en server sponsoreret af KUUR. PSI udvikles og administreres udelukkende af studerende på fysik.

Du kan til envher tid kontakte de travle redaktører på psi@fys.ku.dk.

Fælles coolness

PSI køres 100% af fysikstuderende. Derfor afhænger PSI også af vores fælles bidrag til den fælles coolness. Kun få har direkte datalogagtige tendenser og sidder hele natten og koder PSI, men alle kan tilføje relevant, nødvendigt og interessant indhold til PSI.

Så husk det: Vores fælles coolness skyldes alle de mange der har bidraget til PSI på den ene eller anden måde. Giv dem lidt street-cred når du møder dem næste gang. På den måde kan PSI blive ved med at gøre studiet sjovere og lettere.

Lovgivning og Copyright

Det er trivielt, men vi nævner det alligevel: Alt hvad der udgives på PSI - af redaktører eller brugere - skal overholde dansk lovgivning.

Offentligt indhold gjort tilgængelig for almenheden under Creative Commons some rights reserved medmindre andet angives.

2019 PSI